De Zaaier

Evangelisatie op de camping (interview)

Evangelisatie op de camping: met kleine daden het geloof uitdragen

Ze zijn al jaren betrokken bij het evangelisatiewerk op camping De Kriemelberg in Ermelo. Daphne (24) en Jodrik (27) Zuurveld doen het campingwerk met plezier. „Ik wil mensen graag het gevoel geven dat ze welkom zijn.”

Jodrik en Daphne Zuurveld.

Kinderclub, jongerenactiviteiten, poppenkast, volleybal, avondsluiting, sing-in. Een week op De Kriemelberg biedt volop afwisseling. De activiteiten worden in het Hemelvaartsweekend en tijdens de zomervakantie (dit jaar van 15 juli tot en met 18 augustus) georganiseerd door de interkerkelijke evangelisatiecommissie Het Baken uit Harderwijk. Een deel van de teamleden komt uit andere plaatsen, via de landelijke organisatie Dabar, waarmee Het Baken samenwerkt. Vanuit onze kerk doen onder anderen Daphne en Jodrik Zuurveld mee.

Hoe zijn jullie bij het campingwerk betrokken geraakt?
Daphne: „Ik heb me er ooit samen met iemand anders voor opgegeven, nadat er een oproep was gedaan tijdens een sing-in van Het Baken. Kort daarna kreeg ik verkering met Jodrik, die het jaar daarna ook meedeed. Een aantal jaren vormden we met een vriendengroep van acht personen een compleet team dat een week op de camping actief was. Nu zijn Jodrik en ik voor het tweede jaar mentor van een team, deze keer samen met Arjan van den Os. We begeleiden één van de teams een week –zaterdagochtend tot vrijdagavond– en helpen waar het nodig is.”

Hoe ziet een week op de camping eruit?
Daphne: „Het is een leuke en gezellige week, met als doel op een eenvoudige manier te evangeliseren. Sommige activiteiten zijn daar speciaal op gericht, andere niet. Het is niet de bedoeling onder het volleyballen een Bijbelverhaal te vertellen.”
Jodrik: „Op een flyer staat welke activiteiten christelijk zijn, zoals de avondsluiting. Op zondagochtend kunnen de campinggasten met het team mee naar een kerkdienst in de omgeving. Tijdens de sing-in op zondagavond mogen ook mensen van buiten de camping komen. Dan is het altijd volle bak.”
Daphne: „Als teamleden zijn we herkenbaar aan een geel T-shirt met onze naam erop. Op de achterkant staat ”Het Baken”. Campinggasten weten dat ze ons kunnen aanspreken. Ik vind het bijzonder hoe snel je een band met mensen opbouwt, zeker met kinderen. De eerste keer hangen ze meteen om je nek en ze huilen als je vrijdagavond weg gaat. Maar ze hechten zich weer net zo snel aan het volgende team. Vooral de mannen doen het vaak ontzettend goed bij kinderen.”

Wat willen jullie de campinggasten meegeven?
Jodrik: „Dat je het op een leuke manier over het geloof kunt hebben.”
Daphne: „Geloven is niet saai en suf. We doen mee met activiteiten en mensen kunnen een lolletje met ons trappen. Tegelijk merken ze aan onze houding dat we christen zijn en kunnen ze met ons ook een serieus gesprek voeren. Vorig jaar zei een moeder dat ze op deze camping de kinderen rustig durfde te laten spelen vanwege de prettige christelijke sfeer. Die viel haar op, terwijl ze zelf niet echt iets met het christelijk geloof had.”

Wat is voor jullie het hoogtepunt in zo’n week?
Jodrik: „De dankbaarheid van de mensen.”
Daphne: „Een moeder op de camping moest een keer onverwachts naar het ziekenhuis. Als team pasten we op de kinderen, zodat de vader mee kon. Een dag later brachten we hem een pan macaroni, zodat hij niet hoefde te koken. Hij was daar enorm dankbaar voor en zei nooit eerder te hebben ervaren dat christenen op zo’n manier helpen. Ik vind het bijzonder dat zo’n kleine daad zo’n impact kan hebben. Sommige campinggasten komen speciaal afscheid nemen voordat je vertrekt. Soms zeggen ze: We hopen dat je volgend jaar weer van de partij bent.”

Zijn er ook wel eens lastige momenten?
Jodrik: „Je krijgt wel eens lastige vragen op de tienerclub waar je goed over na moet denken. En als mensen beloven dat ze komen maar er toch niet zijn, vind ik dat wel eens teleurstellend. Dan denk ik: We hadden een zaadje kunnen planten, maar dat lukt nu niet. Dat is jammer.”
Daphne: „De eerste keer was er iemand op de camping die ons er op een nogal opdringerige manier van probeerde te overtuigen hoe bijzonder reiki (een alternatieve geneeswijze waarbij energie wordt overgedragen, red.) is. Dat vond ik lastig. Het is dan belangrijk toch een open houding te hebben. Alle mensen die je ontmoet zijn door God geschapen, ook zo’n man.
De Bijbelse verhalen over Jezus spreken me aan en inspireren me. Jezus zei ”Laat de kinderen tot Mij komen”, Hij hielp zwakke mensen en ging ook op bezoek bij Zacheüs. Alle mensen zijn welkom bij Hem, ondanks al hun zonden en fouten. Ik wil mensen ook graag het gevoel geven dat ze welkom zijn.”

Hoe kunnen gemeenteleden met dit werk meeleven?
Jodrik: „Sowieso door het gebed. En ook door mensen te zoeken die mee willen doen in dit evangelisatiewerk, want het is altijd lastig om voldoende teamleden te vinden.”
Daphne: „Eén keer kregen we van gemeenteleden een kaartje waarop stond dat ze ons een mooie week wensten en voor ons zouden bidden. Het was heel fijn om zo iets tastbaars in handen te hebben. Die kaart hingen we op en herinnerde ons er steeds aan dat er mensen zijn die voor ons bidden. Dat was heel mooi.”